Wednesday, May 15, 2013

PC en HTC synchronisatie


Zoals ik al eerder heb gemeld op FaceBook ben ook ik het tijdperk van de SmartPhone binnengetreden. De HTC One XL blijft me nog steeds verbazen (in positieve zin).
Mijn adresboek beheer ik in Gmail's “Google Contacts” en dat is netjes up-to-date, maar het is wel een fikse lijst (zo'n 300) met adressen, telefoonnummers, geboortedatums, foto. Een heel aantal echter gewoon een naam en verder (bijna) niks (waarom? Lees je verder).
Als E-mail client gebruik ik Mozilla Thunderbird (Linux).
Uiteraard wilde ik alles netjes “gesynchroniseerd” hebben tussen Gmail, Thunderbird en de telefoon. Elke verandering of toevoeging in Gmail moet ook in de andere twee doorgevoerd worden.
Dat heeft heel wat hoofdbrekens gekost.
Misschien doe ik iemand een plezier door mijn problemen (en de oplossing) op te schrijven.

Eerst Google zelf.
Alle Google Apps zijn op allerlei manieren met elkaar verbonden en gebruiken waar nodig de Google Contacts. Picasa (fotobeheer) is een voorbeeld. Picasa kent de functie “faces” waar je een naam aan een gezicht kunt toevoegen, waarna Picasa alle foto's op je PC scant met dat gezicht erin. Je hebt dus een foto van Pietje P, je geeft dat gezicht de naam “Pietje P” en met een klik kun je alle foto's terugvinden waar “Pietje P” op voorkomt. Super !!. Wat blijkt echter, er is een nieuw Contact in Gmail contacts aangemaakt met de naam Pietje P, zonder verdere info. “Pietje Puk” zat er echter wel in, met zijn telefoonnummer, je kent echter geen e-mailadres van hem. Gmail houdt daar niet van. Een naam hoort een e-mailadres te hebben, anders stuit je bij synchronisatie op allerlei problemen. De oplossing: Kies in Picasa uit je adresboek de bestaande naam “Pietje Puk” voor het gezicht (of maak een nieuw contact als dat nog niet bestaat), MAAR geef ieder contact wel een (dummy) e-mailadres, bijvoorbeeld: “no@email.yet” als je niks beters weet.

Dan de telefoon
De HTC heeft geen enkel probleem om de Google contacts rechtstreeks te synchronisen, een kwestie van username en password en “klaar is kees.” Het werkt vlekkeloos, alle contacts met alle gegevens in je telefoon. Ook al die “faces” dus met “no@email.yet” , een hele riedel zelfs zonder telefoonnummer.. Die hoef ik niet allemaal in mijn telefoon te zien.
Voor de oplossing gaan we op de PC terug naar Google Contacts. Je kunt sub-groepen aanmaken onder de standaard “my contacts” . Ik heb er nu twee: “faces” en “secondary contacts”. Alle namen die ik op mijn telefoon direct bij de hand wil hebben blijven in “my contacts”, iedereen waar ik “zo nodig” de gegevens van wil opzoeken zitten in “secondary contacts” en iedereen die ik een naam heb gegeven in Picasa maar waar ik verder niks van weet, zit in “faces”. En IEDER contact heeft een e-mailadres, een heleboel van hen dus “no@email.yet ,
Na synchronisatie kan ik op de telefoon aangeven om standaard alleen “my contacts” van Google te vertonen (in mijn geval 59). Alle andere contacts zitten wel in mijn telefoon, maar zijn niet zichtbaar (tenzij ik ze WIL zien).

Tot slot Mozilla Thunderbird.
Voor synchronisatie gebruik ik “Google Contacts” als add-on. Elke keer als Thunderbird start synchroniseert ie met Google en op die manier is de adreslijst “google contacts” in Thunderbird altijd up-to-date. Alle andere adreslijsten in Thunderbird heb ik leeg gemaakt.
In Google heb ik een heleboel contacts met (als voorbeeld) de voornaam “ Pietje en Marie” en als achternaam “Puk”. De telefoon heeft daar geen probleem mee, Thunderbird wel. Het resultaat was “Marie Puk, Pietje” in Thunderbird. Alle andere namen kwamen netjes binnen als “Puk, James” of “Puk, Sophie”. Keurig op alfabet via de achternaam. “Marie Puk, Pietje” stond echter bij de M en de bijbehorende foto werd niet herkend.
Wat blijkt: Google spreekt Engels. Als je als voornaam invoert ”Pietje AND Marie” in plaats van “Pietje EN Marie” verloopt alles vlekkeloos.
Ik hoop dat dit iemand helpt.

Friday, May 3, 2013

Pillendoos nostalgie.

Dit jaar is het al weer 30 jaar geleden dat Pap is overleden en 10 jaar geleden Mam.
Dat spookte toch even door mijn hoofd toen ik de pillendoos schoonveegde en klaar zette om te vullen.
Dit is Pap z'n pillendoos.
Een van de weinige dingen die ik van hem heb bewaard en nog steeds gebruik.
Net als het sigarenkistje met klein gereedschap, nagelkipper, schaartje, sigarenknipper (en sigaren), pijpenreinigers, pijpenstopper, diverse zakmesjes, pennen, potloden, rekenlineaal, portefeuille, agenda en alle andere essentiele benodigheden zat dit doosje altijd in het nachtkastje dat naast zijn luie stoel stond. Daar hoorde overigens ook dat stukje koper bij dat ik al eens eerder heb getoond, met zijn graveeroefeningen.
Wekelijks een heel ritueel om alle vakjes van de doos te vullen, met een pincet bij de hand als een pilletje per ongeluk in het verkeerde vakje viel en er weer uitgepeuterd moest worden.
Ik gebruik de doos maar 1 keer per dag, dus ik kan er vier weken mee toe, maar elke vier weken blijkt dat ik toch eenzelfde ritueel heb overgenomen
Deze doos moet toch makkelijk al 40 of 50  jaar trouwe dienst doen. Ik ben er zuinig op.