Tuesday, November 22, 2011

Water

Drinkwater is een schaars goed in grote delen van Australie. Ook wij hebben een fikse watertank (10.000 L) in de voortuin en daarin vangen we het water op van het dak van ons huis. Pas als de tank vol is stroomt de rest weg naar de greppel langs de straat.
Om goed gebruik van dat water te kunnen maken zijn wat voorzieningen nodig: Een pomp, een controller, en een hoop extra leidingen.

Het werkt als volgt: De badkamer en keuken zijn direct op de gemeentelijke drinkwaterleiding aangesloten. Die krijgen dus altijd schoon drinkwater. Het toilet, de wasmachine en de buitenkraan aan de achterkant van het huis zijn echter aangesloten op een aparte leiding. Die krijgt zijn water van een controler op de pomp onder het huis. Zodra we bijvoorbeeld de wasmachine gebruiken zal de pomp automatisch starten en tankwater naar de wasmachine pompen. Als de tank leeg is schakelt de controller naar "drinkwater" en krijgt de wasmachine dus ook gewoon leidingwater.
Zo lang er dus regenwater in de tank beschikbaar is wordt dat water gebruikt om te wassen en voor het toilet.
Gisteren heb ik een aftakking gemaakt om ook de voortuin te kunnen sproeien met tankwater. Weer een klusje klaar.

1 comment:

Frens said...

Keurige knelkoppeling. Maar het vriest bij jullie toch ook wel eens ('s nachts, twee keer per jaar?) Miscchien nog even isoleren?