Monday, November 28, 2011

Het huis van de buren

De eigenaresse van het stuk land naast het onze heeft besloten om zelf ook te gaan bouwen. Beter gezegd: een huis neer te laten zetten. Vanuit Biggenden (zo'n 150 km hier vandaan) op een dieplader, in twee stukken. Vandaag arriveerde de eerste helft. De klus wordt uitgevoerd door een firma uit Bundaberg die gekscherend  "Stiefbeen en zoon" genoemd wordt. Hun uitrusting is navenant, maar het werkt.

Thursday, November 24, 2011

en Vuur

Hoe krijg je het bedacht. Gisteren een post over water, vandaag kwam de "Rural Fire Brigade" vuurtje stoken.
De vrijwilligers van de locale brandweer moeten ook oefenen en op het stuk land naast het onze lag een fikse stapel rommel. Een en een is twee : elke brandweerman is een niet-veroordeelde pyromaan, dus de hens erin. Een lekker kampvuurtje bij zonsondergang.

Tuesday, November 22, 2011

Water

Drinkwater is een schaars goed in grote delen van Australie. Ook wij hebben een fikse watertank (10.000 L) in de voortuin en daarin vangen we het water op van het dak van ons huis. Pas als de tank vol is stroomt de rest weg naar de greppel langs de straat.
Om goed gebruik van dat water te kunnen maken zijn wat voorzieningen nodig: Een pomp, een controller, en een hoop extra leidingen.

Het werkt als volgt: De badkamer en keuken zijn direct op de gemeentelijke drinkwaterleiding aangesloten. Die krijgen dus altijd schoon drinkwater. Het toilet, de wasmachine en de buitenkraan aan de achterkant van het huis zijn echter aangesloten op een aparte leiding. Die krijgt zijn water van een controler op de pomp onder het huis. Zodra we bijvoorbeeld de wasmachine gebruiken zal de pomp automatisch starten en tankwater naar de wasmachine pompen. Als de tank leeg is schakelt de controller naar "drinkwater" en krijgt de wasmachine dus ook gewoon leidingwater.
Zo lang er dus regenwater in de tank beschikbaar is wordt dat water gebruikt om te wassen en voor het toilet.
Gisteren heb ik een aftakking gemaakt om ook de voortuin te kunnen sproeien met tankwater. Weer een klusje klaar.

Monday, November 14, 2011

Gaatje boren

Ready to go. Loopt (boort...) als een zonnetje.
De werkbank aangepast. Een verlaagde zijtafel gemaakt zodat lange stukken geboord kunnen worden terwijl ze op de werkbank rusten.
Als ik al een kolomboor zou aanschaffen, zou ik "waarschijnlijk" een kleiner exemplaar hebben uitgekozen. Maar deze was gratis en voor niks. Sterk genoeg om dwars door mijn "split posts" te boren.
Lekker nauwkeurig en handig.
Tot zover de kolomboor en de King Parots. Op naar mijn volgend project.

Friday, November 11, 2011

Kolomboor

Kadootje: kolomboormachine. Net te tillen met twee personen. Een beetje roest, een rotte kabel. Maar met wat schuurpapier, staalborstel en kruipolie binnen de kortste keren weer draaiend.


Ik schat dat ie zo'n 40 jaar oud is, uit de tijd van "onverwoestbaar".
En natuurlijk kwamen mijn vriendjes helpen schoonmaken.

Thursday, November 10, 2011

Bobbejaan of Booubyjan ?

Ik heb altijd gedacht dat Bobbejaanland vast verbonden is met Lichtaart in Belgie. Maar nu begin ik toch te twijfelen waar de echte "roots" van dhr. B. Schoepen liggen.
Het zou zomaar kunnen dat dat tussen Kilkivan en Gayndah is in Queensland.


Tuesday, November 1, 2011

Knutselen

Hebben jullie nog niet genoeg van de King Parrots ? Ik niet !
En knutselen in je eentje is ook maar saai.