Tuesday, June 26, 2012

Thermodynamica


Een les in thermodynamica, warmtetransport dus. Het verschil tussen een warmtepomp en traditonele verwarming.
Ter algemene informatie: HEEL grof gerekend levert een kilo kolen, een liter olie en een kubieke meter aardgas dezelfde hoeveelheid warmte (grofweg 35 MJ, 35 Mega Joules). Dit komt (weer grof) overeen met 10 KWh electriciteit. Ik ga het niet hebben over rendement, verliezen, isolatie; alleen maar een hele grove vergelijking.
Wij hebben in huis geen centrale verwarming. Gedurende de winteravonden gebruiken we twee, soms drie, electrische kachels. Elk zo'n 2 KW. Overdag is het normaal gesproken boven de 20 graden, dus dan is het niet nodig. Grofweg kun je stellen dat er zo'n 6 KW nodig is om een aangename avond te hebben.
Elke KW die we nodig hebben om te verwarmen komt rechtstreeks uit het stopcontact en wordt betaald. Dus elk uur verwarmen kost 6 Kwh. Elke KW warmte via een gas, kolen, of oliekachel zou ook volledig moeten worden betaald.
Nu een sprongetje naar een koelkast. Waarom? Lees verder.
De motor (compressor) in de koelkast koelt de binnenkant (de koelelementen) en het rooster (de verdamper) achterop de koelkast wordt daardoor warm.
Wat er eigenlijk gebeurt is dat warmte aan de inhoud van de koelkast wordt onttrokken en aan de buitenkant van de koelkast weer wordt afgegeven aan de buitenlucht. Een “warmtepomp” dus .Een airconditioner doet precies hetzelfde: hij onttrekt warmte aan je huis en geeft die warmte weer af aan de buitenlucht. Om dat te doen zijn er een compressor en een paar ventilatoren nodig.
De grap is echter dat deze apparaten samen veel minder energie (electriciteit) verbruiken dan de hoeveelheid warmte die ze uit je huis kunnen halen. Weer grofweg: een factor 3-4 minder. Een airconditioner die 2KW electriciteit verbruikt kan dus 6-8 KW warmte uit je huis halen.
De huidige split-system airconditioners bestaan uit een binnen-unit (die de warmte uit je huis onttrekt) en een buiten-unit (die te warmte afvoert). De werking van deze systemen kun je vaak echter ook omkeren: een “split system, reverse cycle airconditioner”.
De twee units werken dan andersom: de buiten-unit onttrekt warmte aan de buitenlucht (het wordt buiten dus nog een beetje kouder) en de binnen-unit geeft deze warmte af aan de woonkamer (en fungeert als verwarming). De truuk is nu uiteraard: de airconditioner verbruikt 2 KW electriciteit en hij blaast 6-8 KW warmte naar binnen.
Waarom dit verhaal: hier staat ie: Mitsubishi DXK24Z4-S. Ze komen hem een dezer dagen installeren.
Geen ruikende kacheltjes, brandgevaar, verlengkabels, struikelpartijen EN: als het buiten 35 graden wordt is er de normal cycle !

3 comments:

Anonymous said...

Ik snap het!!! Nan

Mieke said...

Ik niet!!!! Miek

Fred said...

Jan, we zoeken nog een handige technoloog bij ons bedrijf.
Iets voor jou? De woon werk afstand wordt vergoed tot 12 kilometer.

Groetjes Fred