Wednesday, September 28, 2011

Slangen in Australie

Australie kent ongeveer 140 verschillende slangen. Daarvan zijn er 12 potentieel dodelijk. Daarnaast zijn er nog zo'n 30 zeeslangen. Dus het is nog erger dan jullie dachten?
Fout ! Een beetje relativeren is wel op zijn plaats.
De Australische slangen zijn erg schuw. Als ze kunnen, gaan ze aan de haal.
Sinds 1980 zijn er in Australie 41 mensen overleden als gevolg van een slangenbeet. In 24 gevallen wordt de "King Brown Snake" verantwoordelijk gehouden. De "Tiger Snake" in 8, en de rest waren de "Death Adder" , de "Rough Scaled Snake" en de "Taipan"

De King Brown Snake

In ruim de helft van de gevallen gebeurde het door per ongeluk op de slang te stappen. De remedie is simpel: stevige schoenen als je door het gras loopt, luidruchtig wandelen, een zaklamp in het donker en kijken waar je loopt.
In 8 gevallen werd de dodelijke beet uitgedeeld terwijl iemand de slang vast had (niet doen dus), in 5 gevallen toen iemand de slang wilde doden (ook niet proberen dus).
Blijven een 6-tal gevallen over die waarschijnlijk onvermijdelijk waren (dat is 1 elke 5 jaar).
Ter vergelijking: In de USA overlijden PER JAAR 7-12 mensen als gevolg van een slangenbeet. Even rekening houdend met het aantal inwoners (USA 300 miljoen- Australie 20 miljoen), dan betekent dit dat de kans op een dodelijke slangenbeet in de USA ruim drie keer zo hoog is.
Ik heb ook moeten wennen aan de gedachte. Maar het valt inderdaad reuze mee. Als je een beetje uitkijkt heb je geen problemen.
En wil je echt slangen vermijden, ga dan beslist niet op vakantie naar Sri Lanka, India en Zuid Afrika, daar is de kans op problemen een veelvoud van die in de USA en Australie.

2 comments:

Athy said...

Het gevaar waar je wel over hoort, maar niet kent, lijkt altijd groter.Groet!!

Mieke said...

Alleen bij het lezen van dit verhelderend verhaal, wat ons dus moet geruststellen, gaan bij mij de haren rechtop staan. Jan kiek good oet!!