Friday, September 30, 2011

Gereedschap gezien? Deurtje dicht.

Nog een grendel, een likje verf links en rechts, en klaar is kees.

Wednesday, September 28, 2011

Slangen in Australie

Australie kent ongeveer 140 verschillende slangen. Daarvan zijn er 12 potentieel dodelijk. Daarnaast zijn er nog zo'n 30 zeeslangen. Dus het is nog erger dan jullie dachten?
Fout ! Een beetje relativeren is wel op zijn plaats.
De Australische slangen zijn erg schuw. Als ze kunnen, gaan ze aan de haal.
Sinds 1980 zijn er in Australie 41 mensen overleden als gevolg van een slangenbeet. In 24 gevallen wordt de "King Brown Snake" verantwoordelijk gehouden. De "Tiger Snake" in 8, en de rest waren de "Death Adder" , de "Rough Scaled Snake" en de "Taipan"

De King Brown Snake

In ruim de helft van de gevallen gebeurde het door per ongeluk op de slang te stappen. De remedie is simpel: stevige schoenen als je door het gras loopt, luidruchtig wandelen, een zaklamp in het donker en kijken waar je loopt.
In 8 gevallen werd de dodelijke beet uitgedeeld terwijl iemand de slang vast had (niet doen dus), in 5 gevallen toen iemand de slang wilde doden (ook niet proberen dus).
Blijven een 6-tal gevallen over die waarschijnlijk onvermijdelijk waren (dat is 1 elke 5 jaar).
Ter vergelijking: In de USA overlijden PER JAAR 7-12 mensen als gevolg van een slangenbeet. Even rekening houdend met het aantal inwoners (USA 300 miljoen- Australie 20 miljoen), dan betekent dit dat de kans op een dodelijke slangenbeet in de USA ruim drie keer zo hoog is.
Ik heb ook moeten wennen aan de gedachte. Maar het valt inderdaad reuze mee. Als je een beetje uitkijkt heb je geen problemen.
En wil je echt slangen vermijden, ga dan beslist niet op vakantie naar Sri Lanka, India en Zuid Afrika, daar is de kans op problemen een veelvoud van die in de USA en Australie.

Tuesday, September 27, 2011

Het werk ligt niet stil hoor

Gisteravond werden de multiplexplaten geleverd om opbergschappen van te zagen.
Vanmorgen dus met de cirkelzaag en de decoupeerzaag aan de gang. Al zeg ik het zelf, het begint er op te lijken.

Een passant?

Vannacht is er blijkbaar "iemand" door mijn voortuin geglibberd. Aan de richting van de sporen te zien is ie alleen maar op doortocht geweest.

Friday, September 23, 2011

En de deur

Een deur is er ook.
Een extra paal in de grond, een deurframe gemaakt van resten hout, een stevige schoor, twee scharnieren, een dorpel. Volgende week bekleden met ....? Waarschijnlijk multiplex. In het gat naast de deur past het laatste stuk golfplaat dat is overgebleven van de zijwanden.

Thursday, September 22, 2011

Backburning

Om ongecontroleerde bosbranden te voorkomen worden branden aangestoken. Op die manier wordt alle brandstof opgeruimd. Eeen goeie trainings-gelegenheid voor Rural Fire Fire Brigades. Er waren een aantal ploegen aan het werk vanavond. Altijd een spectaculair gezicht, vooral zo vlak voor je huis.

Wednesday, September 21, 2011

Het dak

Het dak zit er ook op.
Tijd voor planken, en dan een oplossing bedenken voor de deur.

Tuesday, September 20, 2011

Het schuurtje ...episode 15

Vanmiddag worden de dakplaten geleverd, dus morgen kan ik daarmee starten.
De zijwanden zitten er op en ik ben intussen bezig met de steunen voor de opbergplanken.

Sunday, September 18, 2011

Zondagmorgen

Zonsopgang bij de Bingara Sugar Cane Mill. De lucht nog heiig van de verdampende dauw en de rook van alle verbrandde suikerriet.


Het is oogsttijd voor suikerriet.Het gebied rond Bundaberg is van oudsher een van DE suikerriet producenten. Er zijn hier dus een aantal suikerfabrieken die het riet verwerken. Om het oogsten te vergemakkelijken wordt de zaak eerst "in de fik gestoken" om alle overtollige blad kwijt te raken. Dat levert spectaculaire branden op.
Uit de rietstengels wordt de suiker gewonnen. Van de overblijvende "pulp" (de melasse) maakt men in Bundaberg de in heel Australie bekende "Bundaberg Rum" beter bekend als "Bundie"

Thursday, September 15, 2011

Het schuurtje

We hebben maar een paar dagen stilgezeten wat het schuurtje betreft. Gisteren arriveerde de balkjes die ik nodig had voor de zijwanden (treated pine=rot- en termieten bestendig).
Dus: het frame is klaar. Boven en onder rondom balkjes om de golfplaten tegenaan te schroeven. De verticale balkjes zijn om straks aan de binnenkant beugels tegen te schroeven voor opbergplanken.
Alles netjes haaks en "in het lood".

Friday, September 9, 2011

Na het weekend verder.

Dit weekend zijn we in Bundaberg. Het werk aan het schuurtje ligt dus een paar dagen stil.
Gisteren toch maar besloten om de achterste twee palen wat dieper in de grond te graven en de vloer wat beter horizontaal te maken. Twee balken aan de zijkant, 3 stalen "top hats" vastgeschroefd. Het dakframe is klaar en netjes vierkant. Volgende week het dak erop en dan de zijwanden.

Wednesday, September 7, 2011

Tuesday, September 6, 2011

En waar heb ik die kettingzaag voor nodig?

We krijgen waarschijnlijk buren. Het kan best nog wel een half jaar duren, maar toch. Ons lekkere schaduwhoekje ligt dan pal naast de oprit van de buren en van enige privacy is daar dan geen sprake meer.
Tenzij......juist: gebruik die spitposts voor een stuk rustieke schutting. Daar was ik dus gisteren aan begonnen maar toen de eerste twee palen in de grond stonden bedachten we dat we er NOG twee bij konden zetten (zie de kleine paaltjes) , een dakje erop, zijwandjes en hopla, een klein opbergschuurtje waar we zo dringend behoefte aan hebben.
Het is echter geen doen om die palen met de hand op maat te zagen.

Mijn volgend project is dus van start.

Monday, September 5, 2011

Kettingzaag

Mijn kettingzaag (-je) doet het niet meer. Eerst deed ie het nog een paar seconden, maar nu is ie met geen mogelijkheid meer aan de praat te krijgen.
Alles schoongemaakt, carburateur gedemonteerd, nagekeken en goed afgesteld, bougie idem.
Het is een goedkoop dingetje , een GMC, en eerlijk gezegd verwachtte ik er zowiezo niet veel van. Het is maar weer eens bewezen: niet bezuinigen op gereedschap.
We hadden hem besteld via internet bijna een jaar geleden en ik rekende op een hoop problemen om de zaag te kunnen retourneren.
Niks is minder waar: een emailtje naar de internet-leverancier en binnen een dag antwoord dat ik de zaag kan retourneren en ze zullen de aankoopkosten terugstorten op mijn rekening. Er zit zelfs een formulier bij om op de doos te plakken zodat ik geen verzendkosten hoef te betalen. Kijk dat noem ik service !
Deze week staat er een ritje naar Bundaberg op het programma. We moeten nodig boodschappen doen.
Ik weet al wat mijn nieuwe kettingzaag gaat worden: een Stihl MS170 Miniboss.